Kiki Bertens heeft de verwachtingen van verschillende media vanavond niet waar kunnen maken. De onbetwiste nummer één van Nederland kende met een kwartfinaleplaats in Montreal (Can) en de indrukwekkende toernooizege in Cincinnati (VS) een onverwacht succesvolle voorbereiding op het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar.

In de derde ronde moest de als dertiende geplaatste Bertens haar meerdere erkennen in Marketa Vondrousova (Tsj, 103). De 26-jarige Wateringse begon hoopgevend aan de partij maar verzuimde bij een 5-4 voorsprong de eerste set uit te serveren. Waarna Vondrousova de set via de tiebreak (7-4) binnen kon slepen. In de tweede set leek Bertens de partij na een 0-2 achterstand alsnog naar haar hand te kunnen zetten. Op dominante wijze won de Nederlandse 6 games achter waarna de derde set de beslissing moest brengen.

Het gevecht ging in de derde set gelijk op tot Bertens bij een 3-2 voorsprong de Tsjechische muur wist te breken. Bij deze stand pakte de Nederlandse met een geweldig punt een 4-2 voorsprong. Maar evenals in het eerste bedrijf wist Bertens de voorsprong niet vast te houden waarna dit spannende duel moest worden beslist via een tiebreak. De 19-jarige Tsjechische was evenals in de eerste set de meest koelbloedige (7-1). Na bijna tweeënhalf uur zegevierde Vondrousova met 7-6(4), 2-6 en 7-6(1).

Bertens bereikte nog nooit eerder de derde ronde in New York. De twee zeges op de US Open leveren haar 130 punten voor de wereldranglijst op. Hierdoor stijgt ze over ruim een week naar de elfde plaats op de wereldranglijst.