Robin Haase is vanavond als tweede Nederlander doorgedrongen tot de tweede ronde van de US Open. In de eerste ronde had hij vijf sets nodig om Mackenzie McDonald (VS, 79) van zich af te schudden.

De 23-jarige Amerikaan kende een goede start en had na ruim een uur een 6-4 en 6-4 voorsprong. Vanaf de derde set wist Haase de partij volledig naar zijn hand te zetten. McDonald kreeg totaal geen grip meer op service van de 31-jarige Hagenaar en produceerde ook in zijn eigen servicegames steeds meer onnodige fouten. Haase stapte na drie uur met een 4-6, 4-6, 6-3, 6-1 en 6-3 overwinning van de baan. In de laatste drie sets gaf de Nederlander slechts 9 punten prijs in zijn servicegames.

Deze zege levert Haase 45 punten voor de wereldranglijst op. In de tweede ronde neemt hij het op tegen de nummer 10 van de wereld David Goffin (Bel). De Belg won 5 van de 6 onderlinge ontmoetingen. Dit jaar troffen ze elkaar twee keer, zowel in Madrid als op Roland Garros was Goffin de sterkste.

Rus in drie sets onderuit tegen Cibulkova
Qualifier Arantxa Rus heeft vanavond niet voor een stunt kunnen zorgen in New York. In de openingsronde moest de nummer twee van Nederland haar meerdere erkennen in Dominika Cibulkova (Slw, 29). Rus begon zeer voortvarend aan de partij maar wist het hoge niveau niet vol te houden. De 29-jarige Slowaakse had twee uur en twintig minuten nodig om Rus met 4-6, 6-2 en 6-3 van zich af te schudden.

Op dit moment staat de enige Nederlandse deelnemer in het herenenkelspel op de baan. Robin Haase staat op dit moment in de eerste ronde tegen Mackenzie McDonald (VS, 79).