Voor de nummers 2, 3, 4 en 5 van Nederland is het nieuwe tennisseizoen afgelopen vrijdag van start gegaan. De nummer twee van Nederland Richel Hogenkamp plaatste zich in tegenstelling tot de andere drie niet voor de tweede kwalificatieronde. In de eerste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Auckland (NZ) sloeg Ysaline Bonaventure (Bel, 183) zich met 6-1, 6-7(3) en 6-4 langs de Doetinchemse.

Arantxa Rus wist zich vandaag te plaatsen voor de derde en beslissende kwalificatieronde van het toernooi in Auckland. Ze had in de tweede kwalificatieronde bijna tweeënhalf uur nodig om de als vijfde geplaatste Risa Ozaki (Jap, 118) met 6-3, 2-6 en 6-1 te verslaan. Voor Bibiane Schoofs viel het doek in de tweede kwalificatieronde. Daarin was topseed Jana Fett (Kro, 103)(1) met 7-5 en 6-1 te sterk.

Rus strijd neemt het morgen voor een plaats in het hoofdtoernooi op tegen Viktoria Kuzmova (Rus, 137). De 19-jarige Russin ontdeed zich in de tweede ronde met 6-4 en 6-2 van Naomi Broady (GB, 118)(4).

Lesley Kerkhove heeft één zege nodig om zich te plaatsen voor het WTA-toernooi in Shenzhen (Chn). De Zeeuwse staat in de tweede en laatste kwalificatieronde tegenover Anna Blinkova (Rus, 138)(5).

Bertens in Brisbane
Kiki Bertens begint het nieuwe tennisjaar bij het sterk bezette Permier WTA-toernooi in Brisbane (Aus). Op 31 december  kruist ze in de openingsronde de degens met Ana Konjuh (Kro, 44). Beide dames troffen elkaar twee keer eerder in het enkelspel. De 20-jarige Kroatische plaatste zich in 2016 voor de tweede ronde op de US Open dankzij een zege op Bertens. Eerder dat jaar won de Nederlandse eenvoudig van Konjuh in Miami (VS).