Photo: Henk Koster/tennisimages.com

Aankomende week gaat het grootste tennistoernooi van Nederland van start. De loting van het ATP 500-toernooi in Rotterdam (ABN Amro WTT) heeft inmiddels plaatsgevonden.

Robin Haase is de enige Nederlander die op basis van zijn ranking in het hoofdtoernooi kan starten. De 30-jarige Hagenaar kruist in de eerste ronde de degens met Thiemo de Bakker (WC). De Nederlanders troffen elkaar zes keer eerder op een internationaal toernooi. Haase en De Bakker kwamen beide drie keer tot een zege. De laatste ontmoeting was in juli vorig jaar in Scheveningen (gravel) en werd gewonnen door De Bakker.

Tallon Griekspoor is de jongste Nederlander in het hoofdtoernooi. De huidige nummer twee van Nederland ontving evenals Roger Federer, Thiemo de Bakker en Felix Auger-Aliassime (Can) een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek. Griekspoor staat in de eerste ronde tegenover de als vijfde geplaatste Stan Wawrinka (Zwi, 15).

Het kwalificatietoernooi is vandaag begonnen. Tim van Rijthoven heeft zijn wildcard voor de kwalificaties niet voor niets gekregen van zijn coach. De 20-jarige Roosendaler stuurde in de eerste kwalificatieronde Thomas Fabbiano (Ita, 87)(6) naar huis. Van Rijthoven had anderhalf uur nodig om de Italiaan met 6-4 en 7-6(3) van zich af te schudden.

Botic van de Zandschulp kon niet voor een stunt zorgen in het kwalificatietoernooi. Hij verloor na een goede start met 6-4, 1-6 en 4-6 van Nicolas Mahut (Fra, 104). Later vandaag staat de derde en laatste Nederlander op de baan in Ahoy. Scott Griekspoor stuit in de eerste kwalificatieronde op Andreas Seppi (Ita, 77)(4).