Terwijl de finaleweek van Roland Garros in volle gang was werd er in Rosmalen al gespeeld op gras. Het ATP & WTA-toernooi in Rosmalen (Libema Open) is tegenwoordig één van de eerste toernooien op het hoogste niveau op gras.

De Nederlanders hadden dit weekend geen succes in het kwalificatietoernooi. Bij de heren stond Miliaan Niesten vandaag in de laatste kwalificatieronde tegenover Alex Bolt (Aus, 179)(8). De Australiër zegevierde na een uur met 6-3 en 6-3. Gisteren was Niesten nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van voormalig top 50-speler Donald Young (VS, 133)(4). Lesley Kerkhove (foto) had in het damestoernooi ook geen succes in de tweede en laatste kwalificatieronde. Daarin was de 19-jarige Hongaarse Fanny Stollar (165) binnen een uur met 6-2 en 6-3 te sterk voor de Zeeuwse.

In het hoofdtoernooi zijn er zes Nederlanders actief (2 heren, 4 dames). De als zesde geplaatste Robin Haase neemt het in de eerste ronde op tegen servicekanon Ivo Karlovic (Kro, 92). Tallon Griekspoor (WC) stuit in de openingsronde op de als vijfde geplaatste Stefano Tsitsipas (Gri, 39).

De beste Nederlandse Kiki Bertens is als derde geplaatst. Zij treft in de openingsronde Natalia Vikhlyantseva (Rus, 79). Arantxa Rus staat in de eerste ronde tegenover Ekaterina Alexandrova (Rus, 102). Richel Hogenkamp (WC) neemt het op tegen de als zesde geplaatste Alison van Uytvanck (Bel, 46). De andere Nederlandse wildcardspeelster is debutante Bibiane Schoofs. Zij kruist de degens met Carina Witthoeft (Dui, 61). Een maand geleden won Schoofs nog van de Duitse op het gravel in Cagnes-Sur-Mer (Fra)($100.000).

Morgen komen er vier van de zes Nederlanders in actie:

11.00 uur Richel Hogenkamp – Alison Van Uytvanck (Bel, 46)(6)
12.30 uur Bibiane Schoofs – Carina Witthoeft (Dui, 61)
14.30 uur Robin Haase – Ivo Karlovic (Kro, 92)
15.30 uur Arantxa Rus – Ekaterina Alexandrova (Rus, 102)