De twee Nederlandse troeven in het enkelspel van de Australian Open hebben de eerste ronde overleefd. Robin Haase heeft afgelopen nacht in Melbourne zijn eerste zege in 2019 geboekt. In de openingsronde ontdeed de 31-jarige Hagenaar zich in straight sets van Guillermo Garcia-Lopez (Spa, 101). Haase had twee uur en een kwartier nodig om de 4 jaar oudere Spanjaard met een 7-5, 6-4 en 7-5 naar huis te sturen. De voorgaande twee onderlinge ontmoetingen tegen de Spanjaard werden verloren door door de Nederlander.

Kiki Bertens is ook doorgedrongen tot de tweede ronde van de Australian Open. Het negende reekshoofd uit Nederland rekende in de openingsronde in twee sets af met Alison Riske (VS, 48). Na ruim een uur zegevierde de 27-jarige Wateringse met 6-3 en 6-3.

Haase neemt het woensdag in de tweede ronde op de in goede vorm verkerende Tomas Berdych (Tsj, 57). In de eerste week van het jaar bereikte de 33-jarige Tsjech de finale van het ATP-toernooi in Doha (Qat). Haase wist twee van de vijf eerdere confrontaties winnend af te sluiten.

De Nederlandse titelkandidaat bij de dames treft in de tweede ronde Anastasia Pavlyuchenkova (Rus, 42). Bertens won de eerste drie onderlinge ontmoetingen met de Russin. De laatste ontmoeting dateert van vorig jaar. Toen won Pavlyuchenkova bij het WTA-toernooi in Wuhan (Chn) met 6-4 en 6-2.