Photo: Henk Koster

Het avontuur van Robin Haase bij het ATP 1000-toernooi in het Canadese Montreal is vanavond ten einde gekomen. Na de vier zeges op Albert Ramos-Vinolas (Spa, 23), Ernesto Escobedo (VS, 85), Grigor Dimitrov (Bul, 11)(7) en Diego Schwartzman (Arg, 34) moest hij in de halve finale zijn meerdere erkennen in de beste speler aller tijden Roger Federer (Zwi, 3)(2).

Federer begon met een vroege break in de eerste set waarop Haase hem direct weer terug wist te breaken. Vervolgens brak de 19-voudig Grand Slam winnaar weer terug en serveerde de set solide uit (6-3). In het tweede bedrijf lieten beide spelers niets toe in hun servicegames. Zonder breakpoint tegen sloegen Haase en Federer zich richting de tiebreak. De huidige nummer 3 van de wereld won de beslissende dertiende game met 7-5. Na twee uur zegevierde de Zwitser met 6-3 en 7-6(5).

Terwijl gravel over het algemeen de beste ondergrond is van Haase heeft hij op het hardcourt in Canada zijn beste prestatie tot op heden geboekt. De vier zeges in Montreal leveren hem 360 punten voor de wereldranglijst op.

Aankomende week komt de 30-jarige Hagenaar in actie bij het ATP 1000-toernooi van Cincinnati (VS). Daarin neemt hij het in de openingsronde op tegen Adrian Mannarino (Fra, 42). Beide spelers wonnen 1 van 2 voorgaande ontmoetingen. In 2013 versloeg Haase de Fransman met tweemaal 6-3 op hardcourt (Winston Salem). Vorig jaar won Mannarino met 6-7(4), 6-3, 6-4 bij het ATP 250-toernooi in Nice (Fra) op gravel. Deze week kwam de 29-jarige Mannarino o.a. dankzij een zege op Milos Raonic (Can, 10) tot de kwartfinales in Montreal.