Op de eerste dag van het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar stonden de drie hoogst geklasseerde Nederlanders op het programma. Robin Haase, Kiki Bertens en Richel Hogenkamp slaagden er vanavond niet in om de openingsronde van de US Open te overleven.

Haase begon drie weken geleden uitstekend aan het hardcourtseizoen. Bij het ATP 1000-toernooi in Montreal (Can) boekte hij zijn beste prestatie op het allerhoogste niveau. Hij bereikte in Canada oa dankzij zeges op Grigor Dimitrov (Bul, 9) en Albert Ramos-Vinolas (Spa, 24) de halve finales.
De 30-jarige Hagenaar was in New York voor het eerst in zijn leven geplaatst op een Grand Slam-toernooi. Het 32ste reekshoofd moest in de eerste ronde buigen voor Kyle Edmund (GB, 45). De 22-jarige Brit zegevierde na twee uur met 6-3, 7-5 en 6-3. Haase won de enige voorgaande onderlinge ontmoeting tegen Edmund eenvoudig met tweemaal 6-2.

Bertens en Hogenkamp konden de Nederlandse eer vandaag ook niet hoog houden. De nummer 24 van de plaatsingslijst Bertens was in de openingsronde niet opgewassen tegen Maria Sakkari (Gri, 94). Binnen anderhalf uur was de Griekse met 6-3 en 6-4 te sterk voor de onbetwiste nummer 1 van Nederland.
Hogenkamp mocht evenals Bertens niet klagen over de loting in New York. In de openingsronde nam de Doetinchemse het op tegen Arina Rodionova (Aus, 134). De 27-jarige Australische die nog nooit bij de beste 100 van de wereld stond won na ruim anderhalf uur met 7-5 en 7-5.

Morgen staat de vierde en laatste Nederlander op de baan in New York. Qualifier Lesley Kerkhove kruist in de eerste ronde de degens met hardhitter Sorana Cirstea (Roe, 53).