Kiki Bertens is vanavond doorgedrongen tot de halve finales van het Premier WTA-toernooi in Madrid (Spa). Gisteren stuurde ze de nummer 2 van de wereld Caroline Wozniacki (Den) in twee snelle sets naar huis. Vandaag moest ook de voormalig nummer 1 van de wereld Maria Sharapova (Rus, 52) buigen voor de 26-jarige Wateringse.

In het eerste bedrijf deden beide dames weinig voor elkaar onder. Bij een 4-4 stand sloeg de Russin echter toe door twee overtuigende games op rij te pakken (4-6). In de pauze na de eerste set kreeg Bertens een welbekende peptalk van coach Raemon Sluiter waarna ze de partij op overtuigende wijze naar haar hand wist te zetten. De sterk serverende Bertens had twee uur nodig om Sharapova met 4-6, 6-2 en 6-3 van zich af te schudden.

Deze halve finaleplaats in Madrid levert Bertens 390 punten voor de wereldranglijst op. Hierdoor stijgt ze aankomende maandag naar de 18de plaats op de mondiale ranglijst, dit is een evenaring van haar hoogste ranking tot op heden (na RG 2016). Morgen neemt de nummer één van Nederland het op tegen de als zevende geplaatste Caroline Garcia (Fra, 7). Bertens won de twee voorgaande onderlinge ontmoetingen tegen de Française.