Kiki Bertens heeft zich vandaag voor de tiende keer in haar carrière geplaatst voor de finale van een WTA-toernooi. In de halve finale boekte de als tweede geplaatste Nederlandse een knappe zege op de nummer 10 van de wereld Aryna Sabalenka (WRu)(4).

Bertens begon overtuigend aan de partij en nam al snel een 2-0 voorsprong. Sabalenka brak vervolgens direct weer terug waarna beide dames zich naar een tiebreak serveerden. De 27-jarige Wateringse mocht bij een 6-3 voorsprong in de tiebreak twee keer serveren voor de set. Uiteindelijk wist ze het derde en laatste setpunt op de service van de Wit-Russin wel te benutten. In de tweede was een ontketende Bertens een maatje te groot voor Sabalenka. Na ruim anderhalf uur stapte de Nederlandse met een 7-6(5) en 6-2 overwinning van de baan.

De finaleplaats levert in elk geval 305 punten voor de wereldranglijst op. Voor de winnares in Sint-Petersburg liggen 470 punten en $141.500 klaar. Bertens neemt het morgen in de eindstrijd op tegen Donna Vekic (Kro, 30). De 22-jarige Kroatische won eerder dit jaar in Brisbane (Aus) van Bertens.

Vekic was gisteren in de kwartfinale verantwoordelijk voor de uitschakeling van Petra Kvitova (Tsj, 2). Vandaag was ze in de andere halve finale overtuigend met 6-2, 6-2 te sterk voor Vera Zvonareva (Rus, 97).